Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Híres fodrászok – egy kis hajtörténelem

Híres fodrászok – egy kis hajtörténelem

 

A hajviselet már a kezdet kezdetétől meghatározó szerepet játszott az emberek életében. Az ókorban sem volt mindegy, ki milyen frizurát visel, mert eleinknek sokszor a hajuk volt a védjegyük.

Régen minden fazonnak megvolt a maga jelentése és a rangot is ez jelképezte. Azt mindenki tudja, hogy már az ókorban is használtak hajfestéket, mégpedig indigót és hennát. Kleopátra jellegzetes fekete, frufrus frizurája a kor meghatározó ikonja volt. Míg az ókori egyiptomiak az egyenes hajra esküdtek, a görögöknél már más volt a helyzet. Az ókori Hellász lakosai az istenek ajándékaként tekintettek hajzatukra. Ők a kontyért és a hullámos fürtökért rajongtak, amit mindenféle gyöngyökkel, virágokkal és díszekkel ékesítettek. Ami pedig a színvilágot illeti, a szőkébb és világosabb árnyalatok számítottak trendinek. Ez a vonal érvényesült a reneszánsz és a barokk korban is, ahol már parókákkal és dróthálóval is rásegítettek az összhatásra. A tökéletes haj érdekében szinte bármire képesek voltak, akár még ülve is aludtak, hogy tönkre ne tegyék a fejükön lévő kreációt.

Az évekkel és az évszázadokkal együtt változtak a hajtrendek is.Az emberek lassan kezdtek ráébredni arra, hogy egy praktikus és kényelmes frizura is lehet szép és mutatós. Ma már külön iparág épül a hajápolásra és a fodrászatra. A szakma nagyjai, akik merték használni az ollót nem véletlenül lettek világhírűek, hiszen újításaikkal és merész ötleteikkel fodrásztörténelmet írtak.

Vidal Sasson híres fodrászok munka közbenVidal Sassoon legendásan híres volt a szakmájában, hiszen szenvedélyesen szerette a hajat. Az ő nevéhez fűződik a bob hajvágási technika, ami úgynevezett wash and wear (mosd és viseld) volt. Titka az egyszerűségben rejlett. Ez az újítás olyan nagy sikert aratott, hogy egymásnak adták a kilincset a kuncsaftok. Így a stílus a védjegyévé vált és világhírnevet is szerzett neki.

Nick Arrojo híres fodrászok munka közbenNick Arrojo sztárfodrász szerint a tökéletes haj titka a megfelelő ápolószerek és a kiváló minőségű fésű és hajkefe kiválasztásában rejlik. Szerinte nem mindegy, hogy milyen sörtékkel rendelkezik egy hajkefe. 2001-ben nyitotta meg első saját szalonját, ahol több szupermodell, világhírű énekes és színész köszönheti neki varázslatos frizuráját.

Frederic Fekkai híres fodrászFrédéric Fekkai a francia születésű fodrász a modellek és kifutók világában szerezte meg tapasztalatait, persze csak a színfalak mögött. Főleg New York és Manhattan kifutóin csodálhatta kreálmányait a nagyérdemű, majd a maga ura lett és megnyitotta fodrászszalonját. Ő a hideg vizes hajöblítésre esküdött, mivel attól még fényesebb lesz a haj.

Guy Mascolo híres fodrászok munkabanGuy Mascolo olasz fodrász, a haj szerelmese, aki a világhírű Tony&Guy márka alapítótagja. Szokatlan fazonvágásaikkal és hajfestéseikkel hamar felhívták magukra a figyelmet Olaszországból hamar áttelepültek Londonba, ahol megnyitották első hajszalonjukat 1963-ban. A fodrászguru szerint a jó haj titka a hajszínnek megfelelő hajápoló használata, illetve ha nagyon roncsolódott valakinek a haja, könnyedebb éjszakai pakolással segíthet rajta.

Oribe híres fodrászok munka közbenOribet a Miami Beachen dolgozó hajszobrászt sokan csak „Hair Maestro”-ként emlegetik. Első debütálása egy Chanel divatbemutatón volt 1992-ben. Ma már legtöbbször a Dolce&Gabbana és a Louis Vuitton kampányokban csodálhatjuk munkáját, de színészek és énekesek is gyakran felkeresik. Szerinte az ápolt haj örök divat és nem kell behódolni olyan trendnek, amit nem érzünk magunkénak. Így, ha lehet messze kerüljük el a száraz sampont, mert az parókahatást kelt.

A mai modern társadalomban elvárás, hogy tetőtől talpig tökéletesen nézzen ki az ember. A lényeg a részletekben rejlik, mert ha odafigyelünk néhány apróságra, mint a fésűnk vagy a hajápolási termékeink összetétele, már sokat tettünk hajunk egészségéért.

Keresés