Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szulfátok a samponokban: kerülnünk kell őket?

Szulfátok a samponokban: kerülnünk kell őket?

Szulfátok a samponokban: kerülnünk kell őket?

A nátrium-lauril-szulfát (SLS) és a nátrium-laurét-szulfát (SLES) olyan összetevők, amelyeket samponok, szappanok, mosószerek, fogkrémek és nagyon sok testápolási termék előállításakor gyakran használnak.

Az SLS és SLES nagy koncentrációban található meg az ipari termékekben, beleértve a gépi berendezésének motorjának zsírtalanítóit, a padlótisztítókat és az autómosó termékeket, emellett alacsonyabb koncentrációban használják háztartási és szépségápolási szerekben, például tisztítószerekben, fogkrémekben, samponokban és borotvahabokban.

A habképző hatás azt jelenti, hogy a sampont a fejünk nagyobb területén el tudjuk oszlatni. Ez segíthet abban is, hogy a samponban található aktív hatóanyagok mélyebben behatoljanak a hajba, a szennyeződések és a felesleges zsír eltávolítása érdekében. Természetesen ez azt is eredményezheti, hogy ezáltal kevesebb sampont használunk. A nátrium-laurét-szulfát felületaktív anyag, azaz egy olyan vegyi anyag, amely lecsökkenti a felületi feszültséget. Az eredmény? Hatékonyabb tisztítás és rengeteg nagy buborék. Az SLS-t alacsony költséggel lehet előállítani, és olyan látványos habot hoz létre, amelyről az emberek automatikusan azt feltételezik, hogy „tiszta”, ezért vált belőle a szépségápolási termékek alapvető alkotóeleme. Emellett ez jelenti az ipari tisztítószerek alapanyagát is, valamint ezt használják abban az esetben is, amikor egy motornak vagy gépi berendezésnek zsírtalanításra van szüksége.

A bolti samponokban található leggyakoribb szulfátok közé a nátrium-lauril-szulfát, a nátrium-laurét-szulfát és az ammónium-laurét-szulfát tartozik. Más termékek ezen vegyületek enyhe variációit is tartalmazhatják. Ezek nem valódi szulfátok, de ugyanazt a szerepet töltik be.
Kerülni kell a szulfátokat?

A szulfátok samponban való használatának lehetnek bizonyos hátrányai. Az egyik hátránya, hogy a szulfátok túl hatékonyak lehetnek a tisztítás során. A szulfátok segítenek, hogy egy sampon el tudja távolítani a felesleges zsírt és a szennyeződéseket a hajról. A hajnak azonban meg kell tartania valamennyi természetes nedvességet és zsírt ahhoz, hogy egészséges maradjon. A szulfátok túl sok nedvességet távolíthatnak el, így a haj szárazzá és egészségtelenné válik. Szárazzá és irritációra hajlamossá tehetik a fejbőrt, és sokaknak kellemetlen „égő” érzést okozhatnak, különösen azok számára, akik hajlamosak a pattanásokra vagy érzékeny bőrrel rendelkeznek. Míg a szulfátok meglehetősen hatékonyak a fejbőrön lerakódott zsír feloldásában, ugyanennyire hatékonyak abban is, hogy a hajat szárazzá, szalmaszerűvé vagy lapossá tegyék, illetve tönkreteszik a hullámokat, valamint kifakítják a haj színét. Előállításának módjától függően a nátrium-lauril-szulfát és a hozzá hasonló nátrium-laurét-szulfát dioxánnal szennyeződhet, amely feltételezhetően rákkeltő hatású. Testünk anyagcseréje nem képes hatékonyan átalakítani a dioxánt, amely lehetővé teszi, hogy idővel felhalmozódjon. Ha Ön egyike azoknak, akik minden reggel megmossák a hajukat, itt az ideje, hogy a legenyhébb samponra váltson, amely megtisztítja a haját anélkül, hogy kiszárítaná, vagy ami még rosszabb, idővel tönkretenné annak egészségét.

Minden természetes legyen?

Sok SLS-mentes samponnál használnak természetes összetevőket a termékekben. Nagyon sok előnye van a természetes eredetű termékek választásának. Néhányunk számára a természetes választása az egészségmegőrző és szépségápolási termékek esetén azt a meggyőződést eredményezi, hogy a termék kiváló minőségű lesz, és nem hagy semmilyen nem kívánt hatást a bőrön. Ez azt is jelenti, hogy a termék mentes lesz parabéntől, amely felételezhetően szintén káros a bőr számára. A természetes összetevők használata azt is jelenti, hogy valódi és kellemes illat fog áradni a samponból. Az aromaterapeuták úgy vélik, hogy ezek az aromák segíthetnek a kikapcsolódásban, a stressz csökkentésében és abban, hogy boldogabbnak érezzük magunkat. Küldetésemnek éreztem megtalálni a legkíméletesebb, legenyhébb samponokat, így például az INSIGHT Mindennapos használatra szánt samponját, amely megtisztítja a hajat anélkül, hogy kiszárítaná. Ez a szulfátmentes sampon ugyanolyan hatékonyan és alaposan tisztítja a hajat, mint azok, amelyek szulfátokat tartalmaznak.

Milyen alternatívák vannak a nátrium-lauril-szulfát helyett?

Szerencsére egy olyan világban élünk, ahol számos alternatívája létezik ennek az olcsó, feltehetően káros összetevőnek. Az egyik kedvencem a kókuszolaj, amely más összetevőkkel kombinálva nagyszerű habot tud létrehozni. Az összes INSIGHT sampon SLS és SLES (nátrium-lauril-szulfát és nátrium-laurét-szulfát) nélkül készül, amelyeket agresszív és potenciálisan irritáló felületaktív anyagoknak tekintenek. Ehelyett az INSIGHT egy sokkal szelídebb, kókuszból származó tisztítószert választott. A bőrbarát tisztítószer használata a fejbőr egészségének és egyensúlyának hosszan tartó védelmét jelenti.

Keresés