Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Minden, amit tudni kell az organikus és természetes parfümökről

Nem is gondolnánk, hogy a fürdőszobánkban mennyi termékben találunk parfümöt vagy illóolajat, elég csak a termékek leírását elolvasni, és biztosan tartalmazza a „fragrance” vagy „perfume” szavakat. Alapvetően ezzel nem is lenne gond, de gondoljunk bele, hogy hány beauty-terméket használunk egy nap, és így hányféle illatalapanyagot pakolunk a bőrünkre. A gyártóknak nem kötelességük feltüntetni, hogy milyen illat alapanyagokkal dolgoznak és ezeket milyen arányaiban használják fel a különböző testápoló termékekben, így e termékek felhasználói sem lehetnek abban biztosak, hogy egy-egy alapanyagot milyen dózisban használják. Sajnos a bizonyos alapanyagokra érzékeny bőrűek egy nagyobb dózis esetén allergiás reakciókat figyelhetnek meg a bőrükön, nem is sejtve, hogy több termék együttes használata okozta azt.
IFRA szabályozás

Parfümberkekben csak félve említett IFRA, azaz a The Internationak Fragrance Association (magyarul Nemzetközi Illatszövetség) az, aki évről évre meghatározza, melyek azok az illatalapanyagok, amelyeket használni lehet a beauty iparban, és melyek azok, amelyek erősen allergizálóak, így természetes formájukban nem használhatóak fel. Ennek okán a parfümipar hamar átállt a szintetikus alapanyagok gyártására, azaz olyan illatalapanyagokat hoztak létre laboratóriumi körülmények között, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a természetes alapanyagokhoz, ám nem allergizálnak. Ugyanakkor egy friss tanulmány kimutatta, hogy a több ezer összetevő közül az illatkeverékek jellemzően több száz vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek ugyanolyan kémiai gőzt bocsátanak ki, hogy akár az autók kipufogógáza, és amelyek hosszú távon egészségügyi problémákhoz is vezethetnek az arra érzékenyeknél.

Organikus és természetes?

Nem csoda, hogy napjainkban az organikus, természetes alapanyagokból felépített parfümök egyre népszerűbbek, és egyre nagyobb teret nyernek a parfümpiacon. Az illatanyagként használt minőségi, növényi alapú illóolajok rendkívül hasznosak lehetnek a bőr számára, de bizonyos szinteken irritáló hatásúak is - és ezért mérgezőnek tekinthetők. Az illóolaj feldolgozásának módja is számít. A legjobb cégek a biztonság érdekében figyelik az illóolajok szintjét és minőségét az általuk készletezett szépségápolási termékekben, de nekünk, fogyasztóknak is fontos, hogy ismerjük a kockázatokat, amikor természetes vagy organikus márkától vásárolunk. Ezért fontos az összetevők listáját gondosan áttanulmányozni, az alapanyagok beszerzési forrásáról meggyőződni, a lényeg, hogy az alapanyag lista átlátható és elérhető legyen. Annak ellenére, hogy az IFRA szabályozás miatt egyre kevesebb természetes alapanyagot lehet használni a parfümgyártás során, még mindig számos összetevő van, amelyet természetes állapotában dolgoznak fel. Ilyen összetevők a rózsa, jázmin, írisz, a legtöbb fűszer (mint a vanília, tonkabab és fahéj, és megannyi gyümölcs. A mesterparfümőrök maguk kutatják fel a legnemesebb összetevőket, és ezeket használják fel a legexkluzívabb parfümökben. Köztudott, hogy Thierry Wasser, a Guerlain ház vezető parfümőre minden évben több hetet tölt azzal, hogy utazásai során újabb és újabb alapanyagokat kutat fel. A Chanel ház a francia riviéra szomszédságában, a parfümgyártás fellegvárában, Grasse-ban egyenesen külön írisz ültetvényeket tart fent, hogy a Chanel illatoknál megszokott minőséget folyamatosan prezentálni tudják.

Mitől más az organikus parfüm?

Tudni kell azonban, hogy az organikus és természetes parfümök másképp viselkednek a bőrön, mint egy hagyományos parfüm. A teljesen természetes alapanyagokból felépülő parfüm sokkal nyersebb, hangsúlyosabb és kevésbé eldolgozottabb illat, mint a hagyományos parfümök. Ma már a szintetikus alapjegyek azok, amelyek a parfümök tartósságáért felelnek. Egy teljesen organikus parfüm nyilván nem tartalmazhat már állati eredetű összetevőket, amelyek sok évig tartósították az illatokat, és mivel szintetikus változatot nem használnak, így gyakran ezek az illatok kevésbé koncentráltak, kevésbé tartósak a bőrön. Ugyanakkor a természetes parfümök azok, amelyek a leginkább megelevenítik a parfümgyártás hőskorát, amikor a természetben fellelhető növények, gyümölcsök és állati alapanyagok felhasználásával natúr, természetközeli illatokat hoztak létre.

 

Mielőtt végképp elbizonytalanodnánk, hogy milyen parfümöt használjunk, gondoljuk át, hogy átlagos felhasználók vagyunk-e, vagy érzékeny, kiütésekre hajlamos-e a bőrünk. Ha azt tapasztaljuk, hogy bizonyos termékeknél a bőrünk állapota romlik, akkor érdemes az összes testápoló termékünk alapanyag listáját áttanulmányozni, hátha kiderül, melyik összetevőre vagyunk érzékenyek. Így nem kell feltétlenül minden illatról lemondanunk. Aranyszabály, hogy érzékeny bőr esetén a kevesebb több: válasszunk olyan termékeket, amelyekben kevés, de behatárolható összetevő van, így kiszűrhetjük az esetleges allergiás reakciókat.

Nem lehet letenni a voksot az mellett, hogy a szintetikus illat rossz, a természetes összetevő pedig jó, hiszen mindkettő tökéletesen kiszolgálja az igényeket. Attól, hogy egy illat szintetikus, még lehet vele mesterien dolgozni, és csodás illatkölteményeket kreálni. A természetes összetevők pedig önmagukban nem garanciák a kifogástalan illatra, termékre.

Keresés